Audio By Carbonatix
The 32nd edition of the Africa Cup of Nations gets underway on Friday, June 21 in Egypt.
#JoyAFCON will be your reference point from kickoff to full time. And now, how well do you know the tournament? Sakyibea Ofori tests your pulse.
1. Which country hosted the first ever AFCON?
1.Mali
2.Algeria
3.Sudan
4.Senegal
Answer: Sudan – The first AFCON tournament took place in 1957 with Sudan as the host nation
âš½
2. Aside Ghana and Nigeria, which other West African country has won the AFCON trophy?
1.Benin
2.Cote D’Ivoire
3.Burkina Faso
4.Senegal
Answer: Cote D’Ivoire has won the trophy twice in 1992 and 2015
âš½
3. Four teams were scheduled to take part in the first ever AFCON in 1957, however one team was disqualified due to the country’s apartheid policies. Which team was that?
1.Sudan
2.Egypt
3.Ethiopia
4.South Africa
Answer: South Africa – They planned to play the competition with only white men
âš½
4. Who scored the first ever goal of this tournament?
1.Raafat Attia
2. Mostafa
3. Zewode
4. Adamu Alemu
Answer: Raafat Attia – He scored a penalty against Sudan in 1957
âš½
5. Which African country has made it to the quarterfinals of the world cup but has failed to win the AFCON trophy?
1.Ghana
2.Cote D’Ivoire
3.Senegal
4.Nigeria
Answer: Senegal has never won the trophy before. Their best result of the competition was in 2002 were the came us first runner ups.
âš½
6. Which team is making its debut at the tournament this year?
1.Burundi
2.Tanzania
3.Namibia
4.Kenya
Answer: Burundi – They qualified for their first ever AFCON after their 1-1 draw with Gabon on the final day of qualifiers.
âš½
7. How many teams are making their first appearance in this competition?
1.Two
2.Four
3.One
4.Three
Answer: Three – Mauritania, Burundi and Madagascar are debutants for this years’ AFCON
âš½
8. Two teams have won the title without conceding a goal, who are they?
1.Egypt and Mali
2.Cote D’Ivoire and Cameroon
3.Ghana and Algeria
4.Nigeria and Morocco
Answer: Cote D’Ivoire and Cameroon - Cote D’Ivoire won the title in 1992 after their opponents failed to score against them, Cameroon repeated this record in 2002
âš½
9. The first country to win the title is currently the most successful team in AFCON history. Which team is that?
1.Ghana
2.Egypt
3.Nigeria
4.Tunisia
Answer: Egypt – They have won the title a record of seven times
10. What happened in 1970 in the history of the competition?
The tournament was held in two countries
The competition was televised (For the first time, the tournament was aired on TV with Sudan hosting.
Two countries were disqualified
South Africa won the trophy
âš½
11. Which player scored the 1000th goal in this contest?
1.Didier Drogba
2.Asamoah Gyan
3.Mohamed Aboutrika
4.Jay-Jay Okocha
Answer: Jay-Jay Okocha – He scored a penalty in the 24th edition of the African Cup of Nations Championship which was held in Tunisia
âš½
--
Latest Stories
-
AFCON 2027Q: ‘I was not happy that Ghana lost to Côte d’Ivoire’ – Carlos Queiroz
2 minutes -
GPL Matchweek: Aduana’s Osei Kufuor, 8 others win TV sets as NASCO Men of the Match
3 minutes -
Ghana urged to harness AI to transform tourism
6 minutes -
Four killed in Accra-Kumasi Highway crash at Anyinasin Junction
7 minutes -
Jetour set for wider presence in Ghana as Swiss Group plans more showrooms and workshops
8 minutes -
Tinting front windscreens is illegal – ACP Alexander warns motorists
14 minutes -
Your HR Department already has the answer. The problem is finding it
15 minutes -
AFCON 2027Q:‘Qualifying for one or two tournaments is not a sign of success’ – Carlos Queiroz
18 minutes -
Baffour Awuah sues Akwatia MP, Blakk Rasta over alleged false statements
21 minutes -
AFCON 2027Q: Alexander Djiku ruled out of Gambia game with injury
26 minutes -
AFCON 2027Q: The god of football is results – Carlos Queiroz
28 minutes -
Africa will not be forced to choose sides in global power rivalry – Ablakwa
32 minutes -
NPP demands review of GH¢2,650 cocoa price, questions statutory calculation
34 minutes -
AFCON 2027Q: ‘Better to stay home if you’re coming to complain about absent players’ – Carlos Queiroz
35 minutes -
First Deputy Minority Whip files private members’ motion for inquiry into Ghana-linked narcotics seizures
36 minutes